olan buğday, çok eski devirlerden beri kullanılmaktadır. Anadolu’da
günümüzden yaklaşık 6000 yıl önce buğday tarımı yapıldığı
bilinmektedir. Binlerce çeşidi geliştirilmiş bir bitkidir. Ülkemizde
üretilen buğdayın çok büyük bir bölümü insanlar için besin gereksinimi
amacı ile kullanılır. Öğütme artıkları ise hayvan yemi olarak
kullanılmaktadır. Her buğday çeşidinin besin içeriği değişiktir. Genel
olarak bir buğday tanesinin içinde, %70’i karbonhidrat, %13 protein, %2
yağ, %2 kaba lifler (selüloz), % 2 mineral vardır. Ayrıca bazı B
vitamini çeşitleri ile az miktarda da A vitamini de bulunur. 50 gr.
buğday yaklaşık 165 kalori verir. Bu ortalama olarak güvercinlerimizin
günlük tüketimine eşittir.