bir tahıldır. 25 kadar türü ve yüzlerce çeşidi geliştirilmiştir. Dünya
tahıl üretiminde buğday ve mısırdan sonra üçüncü sırayı alır. Pirinç su
içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Türkiye’ye 500 kadar önce
güneyden girmiştir. Hasat sonrası yapılan parlatılma işlemi sırasında
besin değerinin çoğunu yitirir. Besin olarak pilavlık pirinç ağırlıklı
olarak karbonhidrat içerir. Bir pirinç tanesinin içersinde ortalama
olarak % 72 karbonhidrat, %9 protein, %3 yağ, % 2 kaba lifler (selüloz)
ve demir bulunur. Pirinç güvercinlerde su tutucu olarak bilinir. Bu
nedenle bir hastalıktan kaynaklanmayan sulu dışkı durumlarında yem
olarak pirinç verildiğinde olumlu etki yapar. Daha ucuza gelmesi
açısından kırık pirinç alınabilir.