Kaynak:GÖNÜL HAMIDOGLU
PET SHOW-tarih- 1994 sayi-3
ALMAN TEPELISI
Alman tepelisi sadece Almanya'da değil diğer ülkelerde de tanındıkça popularütesini artıran bir kanarya cinsidir.Alman Taçlısı ona verilen en güzel isimlerden birisidir.Ilk tepeli kanaryaların Nuernberg'den Hollanda'ya tüm gösterileri isgal etmeye basladıgı yıl olarak 1743 tarihi gösterilir.Bu kusların temeli "Gehaeupten Kanaryasi" dır.Alman ötüm kanaryaların da ilk belirtileri görülen tepe özellikleri bazı yetistiricileri oldukca memnun etmis,onlarda bu karakterisliği kuvvetlendirmeye baslamışlardır.
Alman Tepelisinin bir diger baglantısı da renk kanaryaları iledir.Hem renk hemde ötüm kanaryası olma özelligini üzerinde birlikte tasır.Josef Heines,Gustav Müll ve Klaus Speicher Alman tepeli kanaryasinin "babalari" olarak kabul edilirler.Josef Heines savas sonrası 1952 de ilk kırmızı Alman tepelisini üretmeyi basardı.Gustav Müll düzenli bir Alman Tepeli üreticisi,Klaus Speicher'de onun ögrencisi ve izleyicisi olarak bu kanaryalara çok sey kattılar.1962 de DKB türün tanımlanmasını kabul etti.1967 Tarihinde de uluslar arası tanınması saglandı..COM sampiyonalarında ırk kanaryası olarak,Almanya'da ise ırk,renk ve ötüm özellikleri ile yarısmalara katılır.Oldukça dayanaklı,hareketli,üretken,renk aralığı fazla ve güzel ötümlü bir kanaryadır.
BILEZIK: 3 mm.dir.
Tepeli Alman kanaryası bir ırk kanaryasıdır.Mevcut standartları C.O.M tarafından ırk kanaryası olarak onaylanmıştır.Diğer ırk ve renk kanaryalarında olduğu gibi Alman tepeli kanaryasının da standartları arasında ötüm özelliği bulunmamaktadır.Ötüş (Harzer) olarak yarışması lokaldir.İçlerinde harzer ötenler olmakla beraber, büyük çoğunluğu normal kanarya ötüşüne sahiptir.Yeni renklerin bu ırka kazandırılması,renk kanaryaları ile eş edilerek yapılmakta olduğundan;mozaik,izabel gibi renk veya formlara sahip kuşlarda Harzer ötüşü aranmamalıdır.Eğer Harzer ötüşlü bir Alman tepeli kanaryası almak istiyorsanız.Bunu alacağınız kişiye özellikle belirtmede fayda vardır.Sonra düş kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Alman tepeli kanaryasının bir özelliği de,Dünya şampiyonalarında da diğer tepeli kanaryalardan farklı olarak,sadece tepelileri yarışır.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]